Kommunikation & Konflikthantering

Det ämnet har vi tenta på imorgon. Ja, ni läste rätt, det räckte alltså inte med en tenta igår, utan vi drar av nästa redan imorgon. Dock känns det som att det är rätt små ämnen och som att det mesta gäller självklara saker och sånt som vi gått igenom under lektionerna. Kommunikation och konflikthantering är ett roligt moment, även om det inte känns som att man lär sig så mycket (tänker typ fakta) så är det många saker som man börar grubbla på. Roller är en sådan sak. I en helt ny grupp så skapas roller, och en norm. Tysta regler som man gemensamt kommer fram till och anpassar sig efter och som alla förhoppningsvis är nöjda med. Det kan självklart bli helt tvärt om också, tysta regler som ingen i gruppen gillar, eller roller som man inte själv känner sig bekväm i och försöker ändra på som vidare för med sig konfliker som kanske inte alltid kan lösas.

Mest intressant tycker jag är rollerna i ett förhållande. Varje dag ljuger man. En liten lögn som egentligen kanske inte kan klassificeras som lögn, utan kanske snarare att man får trycka undan något man egentligen menar/tänker/vill. När man är nykär så ljuger man mer än någon annan gång i förhållandet. Det kan till exempel vara så att den ena partnern säger att han/hon älskar att laga mat. Då säger den andre att den älskar mat och äter precis allt.

-Jag älskar att laga mat! Kan inte jag få bjuda dig på middag?
-Jo absolut, guuud va mysigt!

Sedan serveras tex fläskfilé och potgratäng. Med vitlök i potatisgratängen.

- Jag ÄLSKAR vitlök! säger den som lagat maten.
- Jaa, det va hur gott som helt! svarar den andre då - som egentligen inte alls gillar vitlök i maten.

Då har du automatiskt accepterat att din partner får laga mat med vitlök i varje gång den lagar mat. Du vill ju inte säga något annat när man i början ska vara tillfreds med allt och är rädd för att såra den andre. Varför gör man så? En annan situation är en historia där ett gammalt par vid 80 års ålder kommer fram till att de hela tiden valt "fel" sida av skorpan. Den ena ville egentligen ha den platta botten av skorpan men har tagit toppen eftersom den trodde att den andre ville ha botten mer, och ombytta roller.

Varför gör man så? Har ni varit med om det i något förhållande(kompisar/klassen/kärleksrelation)?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0